"A vihar elvonul, és a táj ott van" – Elizabeth Moon

Békebeli zserbó pontos arányokkal

Békebeli zserbó

Léteznek olyan sütemények, amelyek tipikusan egy ünnephez köthetőek. Ilyen például a répatorta, amit leginkább a húsvéttal hoznak összefüggésbe. A békebeli zserbó tipikusan olyan recept, amit karácsonykor készítenek el a háziasszonyok. A speciális desszert nem igazán igényel szaktudást, de nem árt, ha van némi tapasztalata a sütemények elkészítése terén. A zserbóhoz általában darált dióra, olvasztott csokoládéra és lekvárra van szükség.

A békebeli zserbó tésztája élesztős. 2,5 dekagramm élesztőt 0,5 deciliter cukros tejben fel kell futtatni. Ezt hozzá kell keverni 45 dkg liszthez, 20 dkg zsírhoz, 2 tojássárgájához, 1 egész tojáshoz, 0,5 csomag sütőporhoz, csipet sóhoz és 2-3 evőkanál tejfölhöz. A tésztát több részre szét kell osztani, meg kell sütni. A megsült és kihűlt tészták tetejét meg kell kenni lekvárral, meg kell szórni dióval, végül az utolsó lap tetejét be kell vonni olvasztott csokoládéval. A békebeli zserbó egy igazán mutatós és könnyen elkészíthető sütemény, ami vendégvárónak is tökéletes.

Print Friendly, PDF & Email
Kategória
Címkék