"A vihar elvonul, és a táj ott van" – Elizabeth Moon

Várható-e állami szabályozás az AirBnB területén?

Búvóhely

Egyre csak nő a magyar fővárosban a kereslet az albérletek után. Ez pedig azt is jelenti, hogy a bérleti díjak nagymértékben emelkednek. Ez érinti az AirBnB-t is, amivel a budapestiek most kezdenek igazán megismerkedni. De mit is jelent ez valójában és miről szól az AirBnB. Nos, ennek az elterjedésének és az árak növekedésének egyik oka, hogy a magánszemély lakástulajdonosok körében sokan nem akarják kiadni több hónapra vagy évre a lakást, hanem inkább csak pár éjszakára, napra.

A hosszútávra bérbeadás helyett, a néhány napos vagy hetes megoldás hódít. Ez tökéletesen megfelel azoknak, akik más városból jönnek, de azoknak is kiváló lehetőség ez, akik turistaként érkeznek Magyarországra és csak egy pár napra van szükségük, hogy felfedezzék a várost. Ez nem mellesleg tökéletes azoknak az üzletembereknek, akik meetingekre, üzleti találkozókra érkeznek a magyar fővárosba és nem akarnak egy hotelben megszállni, mert ezek helyett az otthonos lakásokat preferálják.

A lakástulajdonosokat azonban egyre jobban izgatja a kérdés, hogy lesz-e vajon állami szabályozás az AirBnB területén. Annyit biztosra lehet venni, hogy a NAV, vagyis Nemzeti Adó- és Vámhivatal célja között szerepel már egy ideje az efféle és ehhez hasonló internetes szálláshely-szolgáltatón keresztül történő szállásadók ellenőrzése. Ez azt jelenti, hogy mielőtt a lakást kiadja a tulajdonos, a hirdetés ellenőrzés alá kerül. Sőt, a tulajdonosoknak érdemes utánajárni, hogy az efféle tevékenység folytatása milyen adózási, adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettséggel jár.

Mivel biztosan senki sem akar törvénytelenül pénzhez jutni és tisztában akar lenni a jogival, erről tanácsos minél többet megtudni. Nem csoda, hogy a NAV felügyelni akarja ezt, hiszen az AirBNB és sok ehhez hasonló szolgáltatás egyre sikeresebb üzleti modellé nőtték ki magát. Annyit még ajánlatos itt megjegyezni, hogy abban az esetben, ha egy magánszemély tevékenysége szálláshely szolgáltatásnak minősül, akkor a tevékenység törvényes folytatása érdekében, bizonyos adókötelezettségeket mindenképp teljesíteni kell.

Kategória
Címkék