"A vihar elvonul, és a táj ott van" – Elizabeth Moon

Ha bedurran a bölcsességfog akkor az piszok mód fáj

Clinident

Sokan már akkor rettegnek a bölcsességfog jövőbeli kihúzásától, amikor az legelőször kezdi éreztetni, hogy nő vagy éppen először mutatja meg magát az utolsó nagyőrlőfog mellett. Azonban a mai fejlett fogorvosi beavatkozásoknak köszönhetően, ettől tényleg nem kell tartani. Viszont, amikor bedurran, az szinte már elviselhetetlen fájdalommal jár, így azonnal orvoshoz kell fordulni, félelmek nélkül.

A fog eltávolítása azért sem problémás, mert erre nincs szüksége az embernek, sem a harapás, sem pedig a rágás tekintetében. Fogorvosi körökben nagy az egyetértés abban, hogy a bölcsességfog nem más, mint egy evolúciós csökevény, amit sokszor igenis tanácsos eltávolítani. Ez az elhelyezkedése miatt nehezen tömhető és a gyökérkezelés az esetek többségében szinte lehetetlen. Ezt igazolja az is, hogy a felnőttek több mint 70%-a szenved miatta.

Általában a 18 és 30 éves kor között előtörő bölcsességfogak egyre több páciensnél nem nőnek ki rendesen és ez fájdalmat, valamint gyulladásokat is okozhat az érintett területen. Nem vitás, hogy ekkor mihamarabb fel kell keresni a fogorvost. Az ideális természetesen az, ha az ember az első kellemetlen tüneteknél kér egy időpontot a fogorvosától. A problémát legtöbbször a nem megfelelő elhelyezkedés jelenti, ami lehet vízszintes, függőleges, ferde, kifelé álló, befelé dűlő. A helytelenül kinőtt vagy elő nem tört bölcsességfog eltávolítása azért tanácsos, hogy az később ne okozzon az embernek gondokat és az érintett területet könnyebben lehessen tisztítani.

Mivel a bölcsességfog nehezen elérhető, ezért jóval hamarabb elromlik, kilyukad, mint az előtte lévő fogak. A húzás melletti érvnek tekinthető az is, hogy a szabálytalan állása előrébb tolja az egészséges, jó pozícióban lévő fogakat. Ez sokszor még az idegek sérülését is okozhatja, aminek gyakran kellemetlen következménye lehet. A bölcsességfog eltávolítása kétségtelenül alaposságot, pontosságot, tapasztalatot és szaktudást követel a fogorvostól. Ezért is kell olyan rendelő mellett dönteni, ahol profik veszik kezelésbe. A kíméletes húzással a későbbi szövődmények is elkerülhetőek.

Kategória
Címkék