"A vihar elvonul, és a táj ott van" – Elizabeth Moon

Dr. Szabó Antal: „a szürkehályog műtéttel nem csak a betegségtől szabadulhatunk meg”

szürkehályog műtét

Szürkehályog műtét

A gyógyszeripar folyamatos fejlődése ellenére, még mindig vannak olyan szembetegségek, amelyek kizárólag műtéti úton kezelhetőek. Például ilyen a cataracta, amikor a színek kezdenek halványabbak lenni körülöttünk és gyenge fényviszonyok között egyre bizonytalanabbul tájékozódunk, ezért előbb vagy utóbb el kell végeztetnünk a beavatkozást. Dr. Szabó Antal szerint a szürkehályog műtétnél ez is fontos szempont. Hatására élesebben fogjuk érzékelni magunk körül a világot és a színek is jóval élénkebbek lesznek majd.

Arra számítsunk, hogy általában 2-4 hétbe telik, mire az éleslátásunk véglegesen kialakul a beavatkozás után. Ha egyéb egészségügyi problémánk is van, mint például cukorbetegség, akkor a regenerálódási idő valamennyivel meghosszabbodhat. A teljes gyógyulási idő után, a műtéten átesett páciens szemüveg és/vagy kontaktlencse nélkül is tökéletesen fog látni. A multifokális műlencsének köszönhetően, végleg búcsút mondhat az említett látásjavító eszközöknek.

A beavatkozás után már 48 órával volán mögé ülhet a páciens, amennyiben a látása ezt lehetővé teszi. Első héten azért tanácsos csak rövidebb távokat vezetni, mert a látásélesség ilyenkor még változó lehet. Célszerű napszemüveget viselnie, amikor kinn tartózkodik, mert kezdetben érzékeny lehet a szeme a fényre. A szürkehályog műtét után 1 hétig, bár végezheti az otthoni tevékenységeit, élheti az életét, kerülnie kell a hajolgatást és a súlyosabb tárgyak emelését. A könnyebb sportolás megengedett, de a beavatkozástól számítva, 1 hónapig nagyon ajánlott elkerülni például az uszodát.

Rengeteg kórokozó és baktérium van a vizekben, amelyek a szembe kerülve, fertőzést okozhatnak. Attól sem kell tartani, hogy újra kialakul a cataracta a műtét után, ugyanis ez nem történik meg. Ha betartjuk az operáló orvos tanácsait, akkor a szürkehályog műtét után semmi probléma nem lesz. Innentől kezdve már csak élveznünk kell ennek a hasznos operációnak az előnyeit, a jó látás élményét. Nem kell többé senkit megkérnünk arra, hogy olvassa el az apró betűs részt semmilyen leírásban.

Kategória
Címkék