"A vihar elvonul, és a táj ott van" – Elizabeth Moon

Calvados, a híres normand almabor

Calvados

Calvados

Található Normandiában egy különleges vidék, ahol szinte mindennap esik az eső, az egész táj zöld ruhát öltött magára és az almafák ágai szinte beleszakadnak a rajtuk pihenő rengeteg gyümölcsbe. Erről a távoli, ám annál inkább szemet gyönyörködtető helyről származik a Calvados.

A régi mondák szerint a spanyol Armada egyik hajója hajótörést szenvedett a tengeren és emlékére nevezték el Calvadosnak, azonban sokkal valószínűbb, hogy a korai térképeken feltüntetett névből ered, ami Normandia partjait jelezte a hajósoknak. Bárhogy is legyen, ezt a különleges almabort mind a mai napig a helyi készítők receptjei szerint főzik, amely tevékenységet az eredetvédelem óv.

A Franciaországból elterjedt ital nemcsak az íze, hanem a gyomorra gyakorolt jó hatása miatt is közkedvelt. Leggyakrabban a kávéval keverik, mivel néhány csepp hozzáadásával különleges ízeket szabadít fel. A forgalomban ismert 40-42 fokos erősségű Calvados eredeti állapotban a 70 fokot is elérheti, azonban ezt már nem lehet a boltokban árusítani.

Kategória
Címkék