"A vihar elvonul, és a táj ott van" – Elizabeth Moon

Beszélő játékok a szókincs bővítéséhez

Beszélő játékok

Beszélő játékok

A gyerekek utánzás révén kezdenek el beszélni. Az első szavak rendszerint olyan, általában rövid kifejezések, amelyeket a szülőktől és a körülötte levő személyektől gyakran hallottak. Majd a továbbiakban is olyan szavakkal, rövid mondatokkal bővítik ki a szókincsüket, amelyek a környezetében gyakran elhangzottak.

Éppen ezért, a beszédkészség fejlesztéséhez a beszélő játékok is remek segítséget nyújtanak, hiszen azok is pont olyan hatást érnek el, mintha valós személy szólna hozzájuk. Természetesen nem pótolják a személyes kommunikációt, de a szókészlet növelésére nagyon hasznosak lehetnek.

Ugyanis a beszélő játékok gyakran olyan szavakat is mondanak, amelyeket nekünk nem jut eszünkbe ismételgetni, de ugyanakkor fontos lehet a mindennapi beszélgetések során. Továbbá, a már ismert szavak más kontextusba kerülhetnek, aminek révén a kicsik lényeges összefüggéseket, különbségeket, szabályokat érthetnek meg. Tehát a beszélő játékok valódi kis tanítók, amelyek szórakoztatva fejlesztik az éppen beszélni tanuló lurkókat.

Kategória
Címkék