"A vihar elvonul, és a táj ott van" – Elizabeth Moon

Az első Hungária pezsgő a boltokban

Hungária pezsgő

Előfordul, hogy valamivel kapcsolatosan tévedések keringenek a köztudatban. Bár tudjuk, hogy az első palack Hungária pezsgő mikor került a boltok polcaira, de azzal kapcsolatosan, hogy mikor találták fel a buborékos bort, sokan tévesen vélekednek. Ugyanis a hagyomány úgy tartja, hogy a pezsgőt maga Dom Pérignon találta fel, aki 1638-1715 között élt és a champagnei bencés szerzetesrendnek volt a pincemestere, azonban ez nem egészen így történt.

Igaz ugyan, hogy az említett úriember nagyon sokat tett annak érdekében, hogy a pezsgőgyártás népszerűvé váljon, azonban az „elrontott” bort, amiből ez a királyi itóka készül, már előtte is ismerték. A gond az volt, hogy sokan selejtnek tekintették, ezért úgy vélték, hogy semmire sem jó.

Dom Pérignon azonban a szóban forgó buborékos bort palackozta és teljesen lezárta azt parafa dugóval, illetve viasszal, így az erjedési gázok nem távoztak, hanem benne maradtak. Hasonló eljárással készül a Hungária pezsgő is, bár azóta sok változás történt a gyártási folyamatban.

Kategória
Címkék