"A vihar elvonul, és a táj ott van" – Elizabeth Moon

Változások az idősek és az idősotthonok világában

Idősotthonok

Az idősödő nyugati társadalmakról, a hagyományos nagycsaládok együttélésének megszűnésének okairól és ezek következményeiről számtalan cikk, tanulmány született az elmúlt években. A generációk között feszülő szakadék – mely a családtagok lakóhelyének távolságából, a több órás ingázásból, az elvárások és a munkával eltöltött idő megnövekedéséből is ered – megszüntetéséről is gyakran beszéltünk.Kevesebb szó esett azonban az idős korosztály érzéseiről, vágyairól, akaratáról.

Továbbra is vágynak a biztonságra, változatlanul nem akarnak a családtagjaik terhére lenni, ugyanakkor az egyedüllét riasztóan hat rájuk. A változatlan igények mellett azonban megfogalmazódott bennük a teljesség, az aktív nyugdíjasélet iránti vágy is.

Míg az idősotthoni életvitel az Egyesült Államokban új életformaként, az időskorban a különböző egészségügyi problémák mellet is megélhető szabadság egyik létformájaként jelent meg, addig Európában még 3-4 éve is szükségmegoldást jelentett. Az elmúlt néhány évben azonban a nyugdíjasok igénye megnőtt a teljes értékű élet iránt, amit egy biztonságos, egészségügyi szolgáltatásokat biztosító, a szabadidőre élményekben gazdag programokat kínáló, a közösség erejét jelentő idősotthon adhat.

A nyugdíjasok igényeinek ébredésével párhuzamosan a hozzátartozók hozzáállása is határozottan megváltozott. Napjainkban már gyerekekkel, unokákkal együtt keresik fel azokat az otthonokat, melyek az igényüknek megfelelő szolgáltatásokat nyújtanak, együtt hoznak döntést, közösen rendezik be az idős hozzátartozó új életét. A küldetésüket komolyan vevő, valódi értékekre épülő idősotthonok – mint az Olajág Otthonok – is igyekeztek az elmúlt években felnőni az elvárásokhoz, így jöttek létre azok az intézmények, melyekben valóban élmény élni. Az érdeklődés és a beköltözni vágyók számának növekedése óhatatlanul magával hozza, hogy egy-egy igazán kedvelt, népszerű intézmény eléri befogadóképességének határát.
A jövőben egyre fontosabbá válik az előre gondolkodás, a lehetőségek előzetes felmérése, a család támogatása annak érdekében, hogy az idős ember időben eldönthesse, hogyan szeretné élni nyugdíjas éveit, mely öregotthon közösségének értékes tagjává kíván válni, ahol az önállóan és biztonságban élt élet továbbra is biztosítja számára, hogy a családjának támogató oszlopa maradhasson.

Kategória
Címkék