"A vihar elvonul, és a táj ott van" – Elizabeth Moon

Nemzeti parkok és tájvédelmi körzetek hazánkban

A Nemzeti Parkok az érintetlen természetet védik

A Nemzeti Parkok az érintetlen természetet védik

Hazánkban több mint tíz nemzeti park és több tíz tájvédelmi körzet található. A nemzeti parkok olyan ökológiai egységet képező tájegységek, amelyeket fontos megvédeni az utókor számára. Éppen ezért semmilyen mezőgazdasági és egyéb ipari tevékenység nem végezhető területén.

Elsősorban oktatási, tudományos, és szabadidős célokra hasznosítható. Általában olyan jellegzetes állatvilággal és növénytársulásokkal rendelkeznek, amelyeknek, sajnos, csak a szigorú védelem biztosítja a fennmaradást. Az első nemzeti park 1973-ban létesült Magyarországon.

Ez a Hortobágyi Nemzeti Park volt. A nemzeti parkok területén az ott dolgozók, fokozott figyelmet fordítnak az állatállomány megőrzésére és a növények fokozott védelmére. A nemzeti parkok igazgatása alá tartoznak a tájvédelmi körzetek, amelyekből több tíz van hazánkban. Területük nem mindig esik egybe a nemzeti parkok területével, általában olyan tájegységek rendelkeznek ezzel a védelmi minősítéssel, amelyeken az élővilág a tájjal egységben és az esetleges lakott területekkel együtt képeznek védelemre szoruló egységet.

Hogy miért nem tartja tiszteletben az ember és az ipari kihasználás a védelem nélkül ezeket a területeket ez egy nagyon mély etikai és emberi kérdés. Hogy miért fontosabb egy gyönyörű tájnál, amelyen általában egyedi növény és állatvilág alakult ki pl. egy ipari létesítmény kialakítása, vagy szántófölddé alakítása ez szinte érthetetlen és már már a szándékos tájrongálás gondolatát veti fel. Persze az okokat hosszasan lehetne találgatni.

Kategória
Címkék