"A vihar elvonul, és a táj ott van" – Elizabeth Moon

Mi a különbség a hidraulikus és a mechanikus mulcsozók között?

kalapácsos (mechanikus) mulcsozók

Kalapácsos (mechanikus) mulcsozók

A mulcsozás olyan megoldás, aminek előnyeit mostanában kezdték el felfedezni és minél jobban kihasználni. A talajtakarás a kisebb kertekben mást jelent, mint a több 10 vagy 100 hektáros mezőgazdasági területeken, de lényegében ugyanazt a célt szolgálja mindenhol. A megszokott eljárás szerint, a növénytermesztés és betakarítás után visszamaradt szárakat mindenáron igyekeztek a gazdák eltávolítani a területről. A szalmát többnyire bálázzák, de az sem ritka, hogy tarlóégetés során semmisítik meg.

A kukorica, napraforgó, burgonya és egyéb nagyobb tömegű és alapvetően vastagabb szárú maradványokat más módon lehet megszüntetni. A nagyobb szártömegek akadályozhatják a talajlazítás, előkészítés műveletét. Kár azonban eltávolítani a növényi maradványokat, mert ezek szerves anyag formájában visszajuttathatóak a körforgásba, csak elég apróra kell azokat darabolni. A mulcsozó berendezések pontosan erre szolgálnak. A kínálatban elérhetőek a hidraulikus és mechanikus rendszerek egyaránt.

Az hidraulikus elven működő berendezések, a különösen nagy igénybevételhez lettek kifejlesztve. Az egybefüggő szántóterületeken könnyen alkalmazhatóak, ugyanakkor nagy súllyal rendelkeznek, ami terhelheti a talajfelszínt. Ezzel szemben a kalapácsos (mechanikus) mulcsozók könnyebbek. Amíg az előbbi rendszerek elérhetik a több mint 400 kilogrammot, addig a kalapácsos mulcsozó összsúlya kevesebb, mint 300 kilogramm. Kompakt kialakításból adódóan, könnyen lehet vele manőverezni és kisebb teljesítményre van szükség a meghajtásához.

A munkaszélessége 1700 mm és ugyanolyan alapos munkát végez, mint a nehezebb társai. A szétzúzás révén, a növényi maradványok rövid idő alatt komposztálódnak, de addig is takarórétegként védik a felszínt a mechanikai hatásokkal, erős napsugárzással, a szél elhordó erejével szemben. A plusz rétegnek hála, a gyomok fejlődése is csökken. A kalapácsos mulcsozó kedvező áron található meg a novara.hu weboldal kínálatában. A hatékony műszaki kialakításnak köszönhetően, hosszú éveken át bevethető különféle területeken.

Kategória
Címkék