"A vihar elvonul, és a táj ott van" – Elizabeth Moon

A lignit ára a végösszeget is módosítja

Szén Miskolc

Aki saját maga szeretné megoldani a fűtést a házában, annak rendszeresen gondoskodnia kell arról is, hogy legyen tüzelője. A szén Miskolc város közelében akár zsákos formában is beszerezhető. Ha eléggé megfontolt, akkor már a kazán kiválasztásakor olyanokat nézeget, amelyek akár többféle tüzelővel is működnek. Ezeket vegyes tüzelésű kazánoknak nevezik. Figyeljen azonban, hogy ezen kategórián belül is eltérőek a teljesítményre és a szellőztetésre vonatkozó paraméterek, így amíg az egyik képes akár a lignit hatékony elégetésére, addig a másik a barnaszénnel is csak éppen hogy működtethető.

A legjobb szén sem tudja kihozni magából a maximumot, ha nem a megfelelő eszközt használják fel arra, hogy eltüzeljék. A Mátra Brikett KFT-től származó szén Miskolc közeli telephelyén a tőlük telhető legjobb minőségű. Ezért, ha már ennyit költ rá, akkor ne kelljen feleslegesen kidobnia a pénzt. Egy hibásan működő kazán jócskán felülírhatja a téli fűtésre kalkulált tüzelő számításait, hiszen sokkal többre lesz szüksége ugyanahhoz a teljesítményhez, mint egyébként.

Ha van olyan szerencsés, hogy jól választott a beszerzéskor és a kazánja akár a lignittel is elbánik, akkor érdemes egy számítást megejteni azzal a feltételezéssel, hogy ebből oldja meg a szezonban a fűtést. Általában mindenki nagyon jól tudja, hogy a lignit ára alacsonyabb, mint a többi szénfajtáé. Akkor miért nem használja ezt mindenki? Legfőképpen azért, mert, mint ahogy az előbb említettük, egyszerűen nem rendelkeznek megfelelő felszereléssel, másrészt pedig a lignit fűtőértéke elmarad a többiekétől.

Azonban mégis, ha a fűtőérték és ár arányával számolunk, akkor is a gázos fűtés költségei alatt marad a lignittel való fűtés. Egy 120 négyzetméteres átlagos családi háznál, ha a lignit diószén árát veszik alapul, akkor ez a különbség körülbelül 100.000 és 40.000 Forint közé esik a Mátra Brikett számításai szerint. Így hát megállapítható, hogy nemcsak önmagában a lignit ára alacsonyabb, hanem a vele való komplett fűtés megoldása is, ha a végösszegeket hasonlítjuk össze.

Kategória
Címkék