"A vihar elvonul, és a táj ott van" – Elizabeth Moon

A hullámpapír rövid bemutatása

Hullámpapír

Gyakran használják csomagolóipari anyagként, a számtalan kényelmes tulajdonsága miatt. A hullámpapír nemcsak egyszerűen alakítható, de rendkívül könnyű is.

A termék rétegek társítása alkalmával nyeri el az egyedi struktúráját, ami a csomagolóanyagot könnyűvé, valamint erőssé teszi. A réteg ellenáll a nyomásnak, védelmet biztosítva a becsomagolt terméknek. A rétegeket a hullámok gerince mentén, főleg kukoricából, de néha búzából, vagy burgonyából nyert keményítő alapú ragasztóval ragasztják össze.

A hullámpapír esetében, a lemezek szilárdak, ezért a csomagolást úgy tervezik, hogy a hullámirány a terhelés irányába essen. Az ilyen alapanyagú tároló anyagok gyártása közel 2,5 tonnás és 6,2 km hosszú tekercselt papírból készül. A hullámpapír 1856-ban lett szabadalmaztatva Angliában, akkoriban elsősorban keménykalapok megerősítéséhez használták.

Érdekessége az ilyen csomagolásnak, hogy sokáig egyoldalas volt. Napjainkban ezt a folyamatot komoly tervezés előzi meg, mert a fejlesztők és a designerek igyekeznek a legjobb megoldást megtalálni.

Kategória
Címkék