"A vihar elvonul, és a táj ott van" – Elizabeth Moon

Hullámlemez előtető – Esztétikus és praktikus

hullámlemez előtető

Hullámlemez előtető

A kor előrehaladásával rendre jelentek meg olyan technikai fejlesztések, amik a régebbi anyagok leváltását szolgálják. A régebbi típusú, gyakran mellék- vagy mezőgazdasági épületeknél még mindig megtalálható a hagyományos azbeszt hullámpala. Ennek aranykorában, nem sejtették a készítők, hogy milyen problémákat generálnak. A kutatások ugyanakkor bebizonyították, hogy a vékony azbesztszálak bekerülve a szervezetbe, különösen a tüdőbe nagyon komoly károsodásokat tudnak előidézni.

Bár manapság már nem készítenek ilyen típusokat és a meglévőket igyekeznek elbontani, majd megfelelő módon kezelni, jó tudni, hogy nem csupán az összetöredezett palák jelentenek veszélyt a környezetre, mert az elöregedés hatására spontán a légkörbe jutnak kisebb szálak. Megéri tehát ezeket mindenkinek érdekében mielőbb leváltani. A Pascal szerint a hullámlemez előtető „tökéletes helyettesítője a hullámpala előtetőnek, mivel könnyebb, esztétikusabb és az egészségre egyáltalán nem káros.”

A többnyire 0,4 – 0,75 mm vastagságú acéllemezből készült hullámlemez el van látva horganyzott felületkezeléssel, ami a korróziótól védi. Ezen kívül, gyakran külön műanyag bevonatot is kap, ami tovább fokozza az ellenállóságát. Rendkívül jól néz ki és könnyű a szerkezete. Ha fontos az esztétika, akkor leginkább ezt választják a kivitelezés alkalmával. Többféle színben elérhető, valamint egyszerűen szerelhető. Öntisztító hatással bír, ezért elég egy nagyobb eső és máris úgy ragyog, mintha új lenne. Vízszintes, függőleges, valamint kereszt irányban törtnő burkolásra egyaránt megfelel.

Falakra, homlokzatokra, melléképületek bejárati részére felhelyezhető egyszerűen. A hullámlemez sokkal több, mint egy tetőfedő elem. Kedvező árai miatt, gyakran használják lakóépületeknél. A sok évtizeden át szolgáló régi cserepek lecserélését követően, a tartószerkezet jól kikönnyíthető és felesleges terheléstől mentesíthető. A precíz lefogatás nagyfokú ellenállóságot biztosít az olykor zord időjárási viszontagságokkal szemben. A gazdaságos beszerzés révén, a közeljövőben még inkább terjedni látszik ez a fedőelem, amit megéri a figyelem középpontjába helyezni.

Kategória
Címkék