"A vihar elvonul, és a táj ott van" – Elizabeth Moon

Hogyan zajlik az ízületi gyulladás kezelése?

ízületi gyulladás kezelése

Ízületi gyulladás kezelése

A gyulladások olyan folyamtok, amelyek gyakran rendszeres jelleggel jelen vannak a szervezetben, valamilyen oknál fogva. Rengeteg változata létezik és ezek közül sok nem is érezhető, viszont van, amelyik alaposan megkeseríti a mindennapokat. Az ízületi gyulladás éppen ilyen. A fiziológiája a következő. Az ízületek feladata, hogy a csontok közötti tapadást és mozgást segítsék elő. Egy csont végződésénél található a porc, amit körülvesz az ízületi tok és az abban lévő folyadék. A mozgásért a szintén itt található szalagok is felelnek.

A gyulladás során a tok belsejében lévő hártya válik érzékennyé. A folyamatot gyakran kíséri a folyadék felszaporodása, ami duzzanathoz vezet. A duzzanat pedig nyomhat bizonyos idegeket, amelyek kisugárzó fájdalmat hoznak létre. A kiváltó okok között található többféle betegség, anyagcserezavar, de a túlterhelés szintén ide vezethet. A kényelmes életvitelből adódóan, a terhelés könnyedén megtörténhet, mert az amúgy olyan folyamtok, amelyek nem jelentenének kihívást, az elgyengült izmoknak megterhelőek.

A mozgásszegény életmód tehát könnyedén gyulladások kialakulását idézheti elő. Az aktív szakaszban ezt hűtéssel, pihentetéssel szokták enyhíteni, majd amikor megszűnik a fájdalom, akkor érdemes cselekedni. Ha elmarad a kezelés, úgy rendszeres jelleggel újra kialakul a kellemetlen érzés és a tünetek súlyosbodhatnak. Érdemes átolvasni a Gyógytornászom rendelő ízületi gyulladásról írt tájékoztatóját. Itt rengeteg hasznos tanács található, valamint kitérnek arra, miként lehet megelőzni az újabb esetek megjelenését. A mozgás ebben sokat segít.

Tisztában kell lenni azzal, hogy minden eset más, amiből adódóan csak személyre szabott terápiával érhető el a kívánt eredmény. Ennek alapja a pontos állapotfelmérés, majd a hatékony módszer kidolgozása. Esetenként manuálterápia és tapeing technika is alkalmazható, kiegészítő kezelés formájában, tovább növelve a hatékonyságot a gyógytorna mellett. A gyulladások elbagatellizálása sohasem kerülhet szóba, ugyanis azzal csak saját magának árt az ember. Fontos felismerni a bajt és annak okát mielőbb felkutatni, majd megszüntetni.

Kategória
Címkék