"A vihar elvonul, és a táj ott van" – Elizabeth Moon

Hajdina, mint egészséges köret

Pirított hajdina

Pirított hajdina

Az egészséges táplálkozás érdekében, érdemes néha visszatekinteni a régmúlt szokásaira és konyhai alapanyagokra. Példának okáért, a hajdina régen a mindennapi étkezés részét képezte, ami a többi szénhidrát tartalmú körettel szemben, sokkal jobban beépíthető az egészséges életmódba.

Ugyanis a hajdina nem csupán üres szénhidrát forrás, hanem magas a rosttartalma és olyan értékes vitaminokat is tartalmaz, mint a B-vitaminok szinte összes fajtája és az E-vitamin. Ezen kívül, antioxidáns hatású flavonoidok és rutin is megtalálható benne, ami a népi gyógyászatban a magas vérnyomás kezelésére szolgáló anyagként ismert.

Főként kását főztek belőle és akik ismerik manapság is, leginkább ebben a formában fogyasztják. A hajdina elkészítése hasonlít a rizsfőzéshez, hiszen háromszoros vízmennyiséggel kell odatenni főni, fűszerezni és addig hagyni lassú tűzön puhulni, amíg az összes víz lefő róla. Ha szívesen kipróbálná ezt a rendkívüli előnyökkel rendelkező élelmiszert, akkor a www.bulkshop.hu weboldalon most 1.360 Forintért 2 kilogrammos csomagot is beszerezhet.

Kategória
Címkék