"A vihar elvonul, és a táj ott van" – Elizabeth Moon

A megfelelő kazán kiválasztása nem egyszerű

Kazán

Kazán

A fűtésrendszer kiépítése során meg kell hozni néhány fontos döntést, amit azonban előtte alaposan meg kell fontolni. Az egyik ilyen megfontolást igénylő kérdés a kazán típusának kiválasztása. A piacon ma már számtalan típus létezik, amelyek mindegyike igen sok előnnyel rendelkezik.

Ezért nem könnyű a választás. Sok esetben a kazán ára dönti el, hogy milyen típust választunk. Azonban ez nem lehet minden esetben döntő érv. Néha a tüzelőanyag típusa szerint döntünk.

Egyes helyeken például megoldhatatlan lenne a fával való fűtés, míg a kisebb településeken a gázfűtés jelentene akadályt. Ezért ezt is figyelembe kell vennünk a vásárlás előtt, hogy melyik lenne a legoptimálisabb fűtési módszer minden szempontból.

A gáz, a fa és a vegyestüzelésű kazán mellett, ma már elektromos vízmelegítőket is vásárolhatunk, amelyek ugyanazt a célt szolgálják. Ez főleg a kisebb lakások esetén lehet gazdaságos, ahol kevés a napi meleg víz felhasználás. Ugyanakkor, gyakran az automatizálás lehetősége is fontos lehet a kazán kiválasztásakor.

Kategória
Címkék