"A vihar elvonul, és a táj ott van" – Elizabeth Moon

A vadászok és az állat nyúzása: így érdemes csinálni

Nyúzókés

A vadászatot követően szükség van a megölt állat megnyúzására. Nem mindegy miként történik ez a művelet, ezért fontos, hogy a vadásznál megfelelő eszközök legyenek. Ez a nyúzókés megfelelő lesz a bőr eltávolítására. Mivel nagyon éles, ezért igazán könnyen megy vele a munka. A hajlított, merev penge gyors nyúzást tesz lehetővé. A 13 centiméteres penge megfelelő a nagyobb állatok feldolgozásához is. A vásárlás lehetséges még 15, 18 vagy 21 centiméteres változatban.

A műanyag nyél kényelmesen ül a kézben, mert ergonomikus a kialakítása. A Dick nevű márka termékei tökéletes választásnak bizonyulnak, hiszen nincs olyan hentes, vadász vagy séf, aki ne ismerné a nevét. Ez a nyúzókés nem okoz csalódást akkor sem, ha komoly igénybevételnek van kitéve. Érdemes elővigyázatosnak lenni a használata közben, nehogy sérülést okozzon. Ha a vadász szarvast vagy őzt lőtt, akkor érdemes leválasztania a fejet a testről, amennyiben nem kíván trófeát készíteni. Ezután pedig következhet a zsigerelés.

Amennyiben erre valamilyen ok folytán nincs idő, akkor a lékelés is szóba jöhet. A hasfalat fel kell vágni a szeméremcsonttól a szegycsontig, amiben nagy segítséget jelenthet ez a nyúzókés. Ezt követően jön a nyelv kivágása, illetve a többi szerv eltávolítása. A maradék vért ki kell csurgatni az állatból, majd egy száraz ruhát kell használni a kitörlésére. Tartózkodni kell a víz használatától, mert így gyorsabban megromlik a hús. Ha nem lehetséges a helyszínről történő azonnali elszállítás, akkor érdemes faágakkal szellőzést biztosítani a testnek.

Nem árt ráhordani néhány gallyat, mert így védve marad a madaraktól. Biztosítani kell azt is, hogy az egyéb vadállatok ne férjenek hozzá a tetemhez. Ez a nyúzókés egyébként az apróvadak, illetve a szárnyasok elejtésénél is hasznos lehet. A nyulaknál a vizelet kinyomásával kell elkezdeni a munkát. A has felvágása után következik a zsigerelés, illetve a vér száraz ruhával történő kitörlése. A madaraknál a kloákán keresztül vagy felvágva történhet meg a zsigerelés.

Kategória
Címkék