"A vihar elvonul, és a táj ott van" – Elizabeth Moon

Hol találjuk a szerverek szakembereit?

Szerver

Szerver

Egy vállalati rendszer üzemeltetéséhez ma ugyanúgy profikra van szükség, mint bármikor korábban. A különbség annyi, hogy a vállalatoknak lehetőségük van arra, hogy rendszerük működését – és így költségeit – optimalizálják.

A hagyományosnak mondható rendszerben rengetegen megszokták, hogy az IT-eszközök beszerzése és üzemeltetése nagy beruházást jelent. Nem csak a „vasat” kell megvásárolni, de a szakembereket is fizetni kell, akik munkába állítják és működőképesen tartják, az energiát, amely biztosítja rendelkezésre állásukat, a szoftvert, biztonsági rendszert és így tovább.

A vállalati rendszerek fenntartása drága mulatság és folyamatos költekezést kíván, alkalmanként nagyobb volumenű kiadásokkal. Kivéve persze, ha a munkát kiszervezzük.

A nyugati országokban ma már bevett gyakorlat, de hazánkban is kezd meghonosodni, hogy a cégek inkább bérlik a szükséges kapacitást ahelyett, hogy mindenből sajátot vásárolnának. Így egy alacsonyabb, stabilan kiszámítható havi költségért cserébe megkapják a hardvert, a szoftvert és azokat a szakembereket is, akik üzemben képesek tartani a rendszert.

A kapacitás és szaktudás központosítása

Nem kétséges, hogy költséghatékonyabb megoldásról van szó. A szaktudást megfizetni nem olcsó: a vállalatoknál rengeteg pénz folyhat el arra, hogy olyan embereket fizetünk, akik a szerverek fizikai karbantartásáért, mozgatásáért, a szerverszoba tisztításáért, a rendszer felügyeletéért felelnek. Jó esetben mindannyiuk képzett és tapasztalt profi, akik tudják, hogyan kell egy olyan érzékeny és drága eszközt megfelelően kezelni, mint egy szerver.

Ezeket a profikat az adatközponti szolgáltatók, mint a DoclerNet is, mindenképpen megfizetik. A szolgáltatások megbízhatóságát ebben az esetben a legmodernebb technológia mellett a legmagasabb szintű szakértelem garantálja. A profi informatikai szakemberek nem tűnnek el, viszont a vállalatoktól egyre nagyobb számban vándorolnak át az azok rendszereit biztosító szolgáltatókhoz.

Kategória
Címkék