"A vihar elvonul, és a táj ott van" – Elizabeth Moon

A természet megőrzése alapvető

A természet óvása mindenki érdeke

A természet óvása mindenki érdeke

Az ember bármennyire is fejlődőképes lény és sok hasznos dolgot feltalál és kifejleszt, alapvető dolgokat, még mindig nem tud felfogni. Az egyik ilyen a környezet és a természet fontossága. A természetes élőhelyek, igaz, hogy kézzelfogható anyagi értéket nem képviselnek, viszont a teremtett világ elengedhetetlen részei.

A tavak, hegyek, folyók előbb lettek, mint az ember és a pénz, tehát valószínűleg elemibbek, mint mi emberek, akik a saját elképzeléseink alapján próbáljuk meg uralni őket. Fel lehetne tenni a kérdést, hogy biztosan át tudjuk látni a természettel szembeni tetteink következményeit. Mert következmények vannak, de a tapasztalat azt mutatja, hogy sokaknak a pénz a legnagyobb érték.  Ez természetesen, csak maroknyi embercsapatra érvényes, viszont mindannyian természetesnek vesszük, hogy a természet, a Föld bolygó, az mindig csak ad és ad és ad.

Pedig ez az óriási, összetett rendszer önfenntartó képessége egy határon megáll és akkor mondhatjuk, hogy ez volt az utolsó csepp. Feltételezhető, hogy most az utolsó előtti cseppeknél tartunk, hiszen igencsak megtépáztuk és kihasználtuk a bolygót. Pedig jönnek már jelzések, hogy jó volna csökkenteni a kizsákmányolást, beleértve az erdők mértéktelen irtását, a kőolaj kihasználást, a vizek túlhalászását, a vegyi anyagok túlzott használatát és magának a talajnak az esztelen mérgezését.

Nehéz felfogni, hogy hogyan lehetséges az, hogy  az ember, aki intelligens lénynek mondja magát, ennyit nem épes felfogni, hogy minél durvábban megbontja ezt a rendet, annál nagyobb mértékűek a következmények, illetve annál nehezebben áll vissza az egyensúly.

Kategória
Címkék