"A vihar elvonul, és a táj ott van" – Elizabeth Moon

A tárcsafék a versenyeken is megjelenik

tárcsafék

Tárcsafék

Pár évvel ezelőtt nagy felháborodás keletkezett az országúti versenyek világában, mivel sokan új alkatrésszel indultak. A tárcsafék megjelenése a versenyeken nem maradt észrevétlenül, de mára teljesen normálisnak számít. Lehet, hogy pár évvel ezelőtt inkább menő megjelenésre használták, azonban a komolyabb kerékpárokon teljesen alaptartozéknak számít.

A tárcsafék legnagyobb előnye az erejében van, mivel rövidebb fékutat nyújt, ami útviszonytól függetlenül finoman adagolható. Például, ha gyorsan megyünk valahová és egy ember kilép elénk, akkor csak ez a fék fog minket megmenteni a balesetektől, mivel könnyen oda lehet lépni és biztosra vehetjük, hogy azonnal megállunk.

A tárcsafék másik előnye, hogy a vizes úton sem kell a csúszkálástól tartanunk, mivel a fékezőfelület magasabban helyezkedik el, így kevesebb az esélye, hogy nedves legyen, tehát a rendszeres takarítást is megússzuk. A hagyományos fékrendszerek nem működnek ilyen precizitással, így sokkal könnyebben csúszunk meg a nagyobb sebesség mellett.

Kategória
Címkék